Site Kuralları

KAT MALİKLERİ İLE ŞAHSÎ HAKKA DAYANARAK BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANAN KİRACILAR VE SINIRLI AYNÎ HAKKA DAYANARAK BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANAN İNTİFA VEYA SÜKNA HAKKI SAHİPLERİNİN UYMALARI GEREKEN KURALLAR

 

1. KAT MALİKLERİ İLE ŞAHSÎ HAKKA DAYANARAK BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANAN KİRACILAR VE AYNÎ HAKKA DAYANARAK BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANAN İNTİFA VEYA SÜKNA HAKKI SAHİPLERİNİN 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU, SİTE YÖNETİM PLANI, 4721 SAYILI MEDENÎ KANUN, 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU (GENEL HÜKÜMLER İLE ÖZELLİKLE KİRA SÖZLEŞMESİ) VE İLGİLİ TÜM MEVZUAT HÜKÜMLERİNE UYGUN HAREKET ETMELERİ; BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİ, BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN MÜTEMMİM CÜZLERİ İLE ORTAK YERLERİ VE EKLENTİLERİ DÜRÜSTLÜK VE İYİNİYET KURALLARI ÇERÇEVESİNDE, DİĞER KAT MALİKLERİNİN VE ONLAR ADINA BAĞIMSIZ BÖLÜMDE OTURAN KİRACI VE SINIRLI AYNÎ HAK SAHİPLERİNİN HAKLARINA TECAVÜZ ETMEDEN KULLANMALARI ESASTIR.

ZİRA; 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 18. MADDESİ “KAT MALİKLERİ GEREK BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİNİ GEREK EKLENTİLERİ VE ORTAK YERLERİ KULLANIRKEN DOĞRULUK KAİDELERİNE UYMAK, ÖZELLİKLE BİRBİRİNİ RAHATSIZ ETMEMEK, BİRBİRİNİN HAKLARINI ÇİĞNEMEMEK VE YÖNETİM PLANI HÜKÜMLERİNE UYMAKLA, KARŞILIKLI OLARAK YÜKÜMLÜDÜRLER.

BU KANUNDA KAT MALİKLERİNİN BORÇLARINA DAİR OLAN HÜKÜMLER, BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDEKİ KİRACILARA VE OTURMA (SÜKNA) HAKKI SAHİPLERİNE VEYA BU BÖLÜMLERDEN HERHANGİ BİR SURETLE DEVAMLI OLARAK FAYDALANANLARA DA UYGULANIR; BU BORÇLARI YERİNE GETİRMİYENLER KAT MALİKLERİYLE BİRLİKTE, MÜTESELSİL OLARAK SORUMLU OLUR.” HÜKMÜNÜ TAŞIMAKTADIR.

SİTE SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN ANA GAYRİMENKUL (ARSA), ANA YAPILAR (BLOKLAR), ANA GAYRİMENKUL VE ANA YAPILARIN İÇİNDE VE DIŞINDA BULUNAN TÜM ORTAK ALANLAR, BÜTÜN KAT MALİKLERİNİN ORTAKLAŞA KULLANACAĞI YERLERDİR. BU YERLERİN ORTAKLAŞA KULLANILMASINDA GÖZETİLMESİ GEREKEN TEMEL KURALLAR, DÜRÜSTLÜK VE İYİNİYET KURALLARI VE DİĞER KAT MALİKLERİNİN HAKLARINA SAYGI DUYULMASI VE TECAVÜZDEN KAÇINILMASINDAN İBARETTİR.

2. BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE; ALT KAT, ÜST KAT VE YAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDEKİ DİĞER KAT MALİKLERİ VE KİRACILARI RAHATSIZ EDECEK ÖLÇÜDE GÜRÜLTÜ YAPILMAKTAN, ÖZELLİKLE GECE SAAT 23.00’TEN SONRA GÜRÜLTÜ YAPMAK, GÜRÜLTÜLÜ KONUŞMAK, YÜKSEK SESLE MÜZİK DİNLEMEK VE TELEVİZYON İZLEMEK GİBİ RAHATSIZLIK VERİCİ DAVRANIŞLARDAN KAÇINILMALIDIR.

3. S.S. MAVİ HAYAT KONUT YAPI KOOPERATİFİ TARAFINDAN MERKEZÎ ANTEN SİSTEMİNİN ÇALIŞIR DURUMDA OLDUĞU BEYAN EDİLMİŞTİR. BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE OTURAN SİTE SAKİNLERİNİN TV YAYINLARINI BU MERKEZÎ SİSTEMDEN ALMALARI VEYA TV YAYIN ABONELİĞİ (TİVİBU, DİGİTÜRK, D-SMART VB.) VASITASIYLA İHTİYAÇLARINI GİDERMELERİ GEREKMEKTEDİR. BU NEDENLE, BLOK DIŞINA VE BAĞIMSIZ BÖLÜM BALKONLARINA UYDU ANTENLERİNİN MONTE EDİLMESİNE İZİN VERİLMEYECEKTİR.

4. SİTEMİZDE YETERİ KADAR ARAÇ PARK YERİ MEVCUTTUR. A VE B BLOK İÇİN AYRI AYRI TAHSİS EDİLEN ARAÇ PARK YERLERİ NUMARALANDIRILACAKTIR. KAT MALİKLERİ KENDİ DAİRE NUMALARINI TAŞIYAN ARAÇ PARK YERLERİNE ARAÇLARINI PARK EDECEKLERDİR. DAİRE SAYILARININ ÜZERİNDE FAZLALIK TEŞKİL EDEN ARAÇ PARK YERLERİ FAZLA ARACI OLAN SİTE SAKİNLERİ İLE MİSAFİR ARAÇ SAHİPLERİ TARAFINDAN KULLANILACAKTIR. BİRDEN FAZLA ARACI BULUNAN SİTE SAKİNLERİNİN ARAÇ SAYI VE PLAKALARINI SİTE YÖNETİMİNE YAZILI OLARAK BİLDİRMELERİ VE FAZLA ARAÇ PARK YERİ TAHSİSİ TALEBİNDE BULUNMALARI GEREKMEKTEDİR. BOŞ BİLE OLSA HİÇKİMSE KENDİSİNE AİT OLMAYAN ARAÇ PARK YERİNE ARACINI PARK ETMEYECEKTİR. ARAÇ PARK YERLERİ DIŞINDA, ÖZELLİKLE BLOK ÖNLERİNDEKİ YOL GÜZERGÂHLARINA ARAÇ PARK EDİLMEYECEKTİR. ZİRA BU YERLER, EV NAKLİYE ARAÇLARI İLE İTFAİYE VE AMBULANSLARIN KULLANIMI İÇİN BOŞ BIRAKILACAKTIR. PARK YAPILMAYACAK YERLERE ARAÇ PARKEDEN SİTE SAKİNLERİ UYARILACAK, BU TÜR DAVRANIŞLARIN TEKERRÜRÜ HÂLİNDE 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 25. MADDESİ HÜKÜMLERİ UYARINCA HAKLARINDA HUKUKÎ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.

5. ÇÖP VE ATIK MALZEMELER SAAT 19.30-20.30 ARASINDA APARTMAN GÖREVLİSİ TARAFINDAN TOPLANACAKTIR. BU SAATLERİN DIŞINDA BAĞIMSIZ BÖLÜM (DAİRE) KAPISINA ÇÖP BIRAKILMAYACAKTIR. ÇÖPLER SAĞLAM BİR ÇÖP POŞETİNE KONULUP POŞETİN AĞZI SIKICA BAĞLANACAK, ORTAK YERLERE YEMEK VE SULU ATIK AKINTISI MEYDANA GELMEMESİ İÇİN BU ÇÖP POŞETİ TEMİZ BİR ÇÖP KOVASI İÇİNE KONULACAKTIR. APARTMAN GÖREVLİSİ “PAZAR” GÜNLERİ İZİNLİDİR. O GÜNLER ÇÖPTOPLAMA FAALİYETİ YAPILMAYACAKTIR.

TAŞINMA SONRASI ORTAYA ÇIKAN ÇÖP NİTELİĞİNDEKİ EŞYALAR İLE YENİ ALINAN EŞYALARA AİT AMBALAJLAR VE KULLANILMAYAN EŞYALARI ATMA SORUMLULUĞU TAŞINANA AİTTİR. AYNI ŞEKİLDE YAPILAN İMALAT, TADİLAT VE İNŞAAT ARTIKLARI İLE MOBİLYA, KAPI VB. PARÇALARI DAİRE SAKİNİ/İŞİ ÜSTLENEN FİRMA TARAFINDAN BERTARAF EDİLECEKTİR. BU ATIKLAR DAİRE ÖNÜNE, APARTMAN BOŞLUĞUNA, YANGIN MERDİVENİNE, APARTMAN GİRİŞLERİNE VE DİĞER ORTAK ALANLARA KESİNLİKLE KONULMAYACAKTIR.

BU KURALLARA UYMAYAN SİTE SAKİNLERİ SİTE YÖNETİMİ TARAFINDAN VEYA DİĞER SİTE SAKİNLERİ TARAFINDAN TESPİT EDİLDİĞİNDE SÖZ KONUSU AYKIRILIK FOTOĞRAFI ÇEKİLEREK KAYIT ALTINA ALINACAK VE KURALA AYKIRI DAVRANAN SİTE SAKİNLERİ HAKKINDA TUTANAK TANZİM EDİLECEK VE KENDİLERİNE YAZILI VEYA SÖZLÜ İHTAR YAPILACAKTIR. BU İHTARA RAĞMEN BU KURALA UYMAMAKTA DİRENEN SİTE SAKİNLERİ HAKKINDA 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 25. MADDESİ HÜKÜMLERİ UYARINCA HUKUKÎ İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

6. 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 24. MADDESİ GEREĞİ ANAGAYRİMENKULÜN (ARSANIN) TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ KAT MÜLKİYETİ KÜTÜĞÜNDE MESKEN OLARAK GÖSTERİLEN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİNDE ÖZEL HASTANE, DİSPANSER, KLİNİK, POLİKLİNİK, ECZA LABORATUVARI GİBİ MÜESSESELER KURULAMAZ; KAT MALİKLERİNİN BUNA AYKIRI SÖZLEŞMELERİ HÜKÜMSÜZDÜR.
ANAGAYRİMENKULÜN, KÜTÜKTE MESKEN OLARAK GÖSTERİLEN BAĞIMSIZ BİR BÖLÜMÜNDE SİNEMA, TİYATRO, KAHVEHANE, GAZİNO, PAVYON, BAR, KULÜP, DANS SALONU VE EMSALİ GİBİ EĞLENCE VE TOPLANTI YERLERİ VE FIRIN, LOKANTA, PASTAHANE, SÜTHANE GİBİ GIDA VE BESLENME YERLERİ VE İMALATHANE, BOYAHANE, BASIMEVİ, DÜKKâN, GALERİ VE ÇARŞI GİBİ YERLER, ANCAK KAT MALİKLERİ KURULUNUN OYBİRLİĞİ İLE VERECEĞİ KARARLA AÇILABİLİR. BU KARAR YÖNETİCİNİN VEYA KAT MALİKLERİNDEN BİRİNİN İSTEMİ ÜZERİNE BÜTÜN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN KAT MÜLKİYETİ KÜTÜĞÜNDEKİ SAHİFELERİNE ŞERH VERİLİR.

7. SİTEMİZİ DIŞARDAN BAKILDIĞINDA ÇİRKİN GÖRÜNTÜ OLUŞTURMALARI NEDENİYLE BALKONLARA ÇAMAŞIR ASILMAYACAKTIR. YIKANMIŞ ÇAMAŞIRLARIN BALKONLARDA ÇAMAŞIR KURUTMA IZGARALARINA SERİLEREK KURUTULMASI SAĞLANACAKTIR.

8. KAT HOLÜ, BLOK GİRİŞ HOLÜ, YANGIN MERDİVENİ, YEŞİL ALANLAR, PARK ALANLARI, SPOR ALANLARI VE ARAÇ PARK YERLERİ GİBİ ORTAK YERLERE HİÇBİR EŞYA BIRAKILMAYACAKTIR.

9. ÇİRKİN GÖRÜNTÜ OLUŞMAMASI VE RAHATSIZ EDİCİ KOKU MEYDANA GELMEMESİ İÇİN BAĞIMSIZ BÖLÜM GİRİŞ KAPISI ÖNÜNE AYAKKABI VE TERLİK BIRAKILMAYACAKTIR.

10. BALKONDAN AŞAĞI SİGARA İZMARİTİ, ÇÖP VE BENZERİ ŞEYLER ATILMAYACAKTIR. AYNI ŞEKİLDE; KAT HOLÜ, BLOK GİRİŞ HOLÜ, YANGIN MERDİVENİ, YEŞİL ALANLAR, PARK ALANLARI, SPOR ALANLARI VE ARAÇ PARK YERLERİ GİBİ ORTAK ALANLARA SİGARA İZMARİTİ, ÇÖP VE BENZERİ ŞEYLER ATILAMAYACAK, ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN ORTAK ALANLARI ÇÖP VE BENZERİ ŞEYLERLE KİRLETMEMELERİ İÇİN EBEVEYNLERİ TARAFINDAN GEREKLİ UYARILAR YAPILACAK VE TEDBİRLER ALINACAKTIR.

11. ASANSÖRLERE ZARAR VERİLMEMESİ İÇİN ASANSÖRLE BEYAZ EŞYA VE MOBİLYA GİBİ AĞIR VE BÜYÜK HACİMLİ EŞYALAR TAŞINMAYACAK, TAŞINMA ESNASINDA ASANSÖRLER EŞYA TAŞIMAK İÇİN KULLANILMAYACAKTIR. SİTE AVLUSUNA BEYAZ EŞYA VE NAKLİYE ARACI GİRDİĞİNDE ASANSÖRLER KİLİTLENEREK KULLANIM DIŞI BIRAKILACAKTIR.

12. BAĞIMSIZ BÖLÜMLER İLE ORTAK ALANLARDA PİTBULL, KANGAL, ROTTWEİLER, GREAT DANE, SİBİRYA KURDU, ALMAN KURDU, BOXER, DOGO ARGENTİNO, DOBERMAN PİNSCHER, CANE CORSO ITALİANO, PRESO CANARİO VB. SALDIRGAN KÖPEK CİNSLERİ İLE HER ÇEŞİT SÜRÜNGEN HAYVAN VE KAPLAN, ARSLAN, PUMA VB. VAHŞİ HAYVAN TÜRLERİ İLE AT, EŞEK, KATIR GİBİ YÜK HAYVANLARI VE HER ÇEŞİT KÜMES HAYVANLARININ SİTE SAKİNLERİNCE BESLENMESİNE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEKTİR. DİĞER KAT MALİKLERİNE ZARAR VERMEDİĞİ VE HİÇKİMSEYİ RAHATSIZ ETMEDİĞİ SÜRECE DİĞER CİNS EVCİL KÖPEKLER, KEDİLER VE SÜS HAYVANLARI BESLENEBİLİR. BESLENMESİNE İZİN VERİLEN HAYVANLARIN DİĞER SİTE SAKİNLERİNE SALDIRMAMASI, HAVLAYARAK VEYA ÖTEREK SİTE SAKİNLERİNİ RAHATSIZ ETMEMELERİ, İDRAR VE DIŞKILARI İLE ORTAK ALANLARI KİRLETMEMELERİ İÇİN SAHİPLERİ TARAFINDAN GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAKTIR. YAPILAN UYARIYA RAĞMEN GEREKEN TEDBİRLERİ ALMAYAN VE BU KONUDA TİTİZLİK GÖSTERMEYEN HAYVAN SAHİPLERİ HAKKINDA 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 25. MADDESİ HÜKÜMLERİ UYARINCA HUKUKÎ İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

13. KAT MALİKLERİ VE KİRACILAR, HANE HALKININ SAYISI, AD, SOYAD, YAŞ (VEYA DOĞUM TARİHİ) GİBİ TEMEL BİLGİLERİNİ TAŞINMALARINI MÜTEAKİP EN KISA SÜREDE DİLEKÇEYLE SİTE YÖNETİMİNE VE ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİ 5490 SAYILI NÜFUS HİZMETLERİ KANUNU’NUN 51. MADDESİ GEREĞİ TAŞINMADAN İTİBAREN 20 GÜN İÇERİSİNDE ETİMESGUT İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BİLDİRMEK DURUMUNDADIRLAR.

14. BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNÜN KULLANILMADIĞI VE BOŞ OLDUĞU ZAMANLARDA ÖZELLİKLE SICAK SU MUSLUKLARININ KAPALI OLMASINA ÖZEN GÖSTERİLECEKTİR.

15. 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 20. MADDESİNİN 2. FIKRASI GEREĞİ TÜM KAT MALİKLERİ VE KİRACILAR; KAPICI, KALORİFERCİ, BAHÇIVAN VE BEKÇİ GİDERLERİNE VE BUNLAR İÇİN TOPLANACAK AVANSA EŞİT OLARAK; ANAGAYRİMENKULÜN SİGORTA PRİMLERİNE VE BÜTÜN ORTAK YERLERİN BAKIM, KORUMA, GÜÇLENDİRME VE ONARIM GİDERLERİ İLE YÖNETİCİ AYLIĞI GİBİ DİĞER GİDERLERE VE ORTAK TESİSLERİN İŞLETME GİDERLERİNE VE GİDERLER İÇİN TOPLANACAK AVANSA KENDİ ARSA PAYI ORANINDA KATILMAKLA YÜKÜMLÜDÜR.

KAT MALİKLERİ ORTAK YER VEYA TESİSLER ÜZERİNDEKİ KULLANMA HAKKINDAN VAZGEÇMEK VEYA KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNÜN DURUMU DOLAYISIYLA BUNLARDAN FAYDALANMAYA LÜZUM VE İHTİYAÇ BULUNMADIĞINI İLERİ SÜRMEK SURETİYLE BU GİDER VE AVANS PAYINI ÖDEMEKTEN KAÇINAMAZ.

GİDER VEYA AVANS PAYINI ÖDEMEYEN KAT MALİKİ HAKKINDA, DİĞER KAT MALİKLERİNDEN HER BİRİ VEYA SİTE YÖNETİM KURULU TARAFINDAN, YÖNETİM PLANINA, 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NA VE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU GENEL HÜKÜMLERİNE GÖRE DAVA AÇILABİLİR, İCRA TAKİBİ YAPILABİLİR. GİDER VE AVANS PAYININ TAMAMINI ÖDEMEYEN KAT MALİKİ ÖDEMEDE GECİKTİĞİ GÜNLER İÇİN AYLIK YÜZDE BEŞ HESABIYLA GECİKME TAZMİNATI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.
GİDERLERE, KAT MALİKLERİNDEN BİRİNİN VEYA ONUN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNDEN HERHANGİ BİR SURETLE FAYDALANAN KİŞİNİN KUSURLU BİR HAREKETİ SEBEP OLMUŞSA, GİDERE KATILANLARIN YAPTIKLARI ÖDEMELER İÇİN O KAT MALİKİNE VEYA GİDERE SEBEP OLANLARA RÜCU HAKLARI VARDIR.

16. 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 22. MADDESİ GEREĞİ, KAT MALİKİNİN, PAYINA DÜŞECEK GİDER VE AVANS BORCUNDAN VE GECİKME TAZMİNATINDAN, BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN BİRİNDE KİRA AKDİNE, OTURMA (SÜKNA) HAKKINA VEYA BAŞKA BİR SEBEBE DAYANARAK DEVAMLI BİR ŞEKİLDE FAYDALANANLAR DA MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN SORUMLUDUR. ANCAK, KİRACININ SORUMLULUĞU ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİRA MİKTARI İLE SINIRLI OLUP, YAPTIĞI ÖDEME KİRA BORCUNDAN DÜŞÜLÜR.

KAT MALİKİNİN BORCU BU YOLLA DA ALINAMAZSA, MAHKEMECE TESBİT EDİLEN BORCUNU ÖDEMEYEN KAT MALİKİNİN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ ÜZERİNE, VARSA SİTE YÖNETİM KURULUNUN, YOKSA KAT MALİKLERİNDEN BİRİNİN YAZILI İSTEMİYLE BU BORÇ TUTARI İÇİN, DİĞER KAT MALİKLERİ LEHİNE KANUNÎ İPOTEK HAKKI TESCİL EDİLİR. 4721 SAYILI TÜRK MEDENÎ KANUNU’NUN 893. MADDESİNİN SON FIKRASI HÜKMÜ BURADA DA UYGULANIR. KAT MALİKLERİNİN, GİDER BORCUNU ÖDEMEYEN KAT MALİKİ VEYA DİĞER SORUMLULARDAN OLAN ALACAKLARI ÖNCELİKLİDİR.

17. APARTMAN GÖREVLİSİNE ÖZEL İŞ YAPTIRILMAYACAK, SİPARİŞ VERİLMEYECEK VE ALIŞVERİŞE GÖNDERİLMEYECEKTİR.

18. ASANSÖRLER KATTA TUTULMAYACAKTIR.

19. 634 SAYILI KAT MÜLKİYET KANUNU’NUN 19. MADDESİ GEREĞİ KAT MALİKLERİ, ANAGAYRİMENKULÜN BAKIMINA VE MİMARI DURUMU İLE GÜZELLİĞİNİ VE SAĞLAMLIĞINI TİTİZLİKLE KORUMAYA MECBURDURLAR.

KAT MALİKLERİNDEN BİRİ, BÜTÜN KAT MALİKLERİNİN BEŞTE DÖRDÜNÜN YAZILI RIZASI OLMADIKÇA ANAGAYRİMENKULÜN ORTAK YERLERİNDE İNŞAAT, ONARIM VE TESİSLER, DEĞİŞİK RENKTE DIŞ BADANA VEYA BOYA YAPTIRAMAZ, DEĞİŞİK RENKTE PİMAPEN TAKTIRAMAZ. ANCAK, ORTAK YER VE TESİSLERDEKİ BİR BOZUKLUĞUN ANAYAPIYA VEYA BAĞIMSIZ BİR BÖLÜME VEYA BÖLÜMLERE ZARAR VERDİĞİNİN VE ACİLEN ONARILMASI GEREKTİĞİNİN VEYA ANAYAPININ GÜÇLENDİRİLMESİNİN ZORUNLU OLDUĞUNUN MAHKEMECE TESPİT EDİLMİŞ OLMASI HALİNDE, BU ONARIM VE GÜÇLENDİRMENİN PROJESİNE VE TEKNİĞİNE UYGUN BİÇİMDE YAPILMASI KONUSUNDA KAT MALİKLERİNİN RIZASI ARANMAZ.

KAT MALİKİ KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNDE ANAYAPIYA ZARAR VERECEK NİTELİKTE ONARIM, TESİS VE DEĞİŞİKLİK YAPAMAZ.

TAVAN, TABAN VEYA DUVAR İLE BİRBİRİNE BAĞLANTILI BULUNAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN BAĞLANTILI YERLERİNDE, BU BÖLÜM MALİKLERİNİN ORTAK RIZASI İLE ANAYAPIYA ZARAR VERMEYECEK ONARIM, TESİS VE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR. HER KAT MALİKİ ANAGAYRİMENKULE VE DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERE, KUSURU İLE VERDİĞİ ZARARDAN DOLAYI DİĞER KAT MALİKLERİNE KARŞI SORUMLUDUR.

20. DOĞALGAZ, SU VE ELEKTRİK HATLARINA HİÇBİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLMEYECEK VE YETKİSİZ KİŞİLERİN MÜDAHALE ETMESİNE MÜSAADE EDİLMEYECEKTİR. OLUŞACAK ZARARLARDAN, BUNA KUSURUYLA SEBEBİYET VEREN KAT MALİKİ VEYA KİRACI, DİĞER KAT MALİKLERİNE KARŞI SORUMLUDUR.

21. SICAK SU KULLANIMINDA TASARRUFA ÖNEM VERİLECEKTİR.

22. KIŞ AYLARINDA BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN KULLANILMADIĞI ZAMANLARDA VEYA BAZI ODALARIN KULLANILMADIĞI DURUMLARDA KALORİFER PETEKLERİ TAMAMEN KAPATILMAYACAKTIR.

23. SİTE İÇİNDEKİ BLOK BODRUM KATLARINDA DEPO ALANI BULUNMAMAKTADIR. BODRUM KATLARDA BULUNAN SIĞINAKLARIN 3194 SAYILI İMAR KANUNU VE İMAR YÖNETMELİĞİ HÜKÜMLERİ GEREĞİ, BAŞKA AMAÇLARLA VE ÖZELLİKLE DEPO OLARAK KULLANILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. BU NEDENLE HİÇBİR SİTE SAKİNİ EŞYALARINI SIĞINAKLARDA DEPOLAYAMAZ. DEPOLAYAN SİTE SAKİNLERİ TESPİT EDİLECEK, AYKIRILIĞI EN KISA ZAMANDA GİDERMESİ SAĞLANACAKTIR. İHTARA UYMAYANLAR HAKKINDA 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 25. MADDESİ HÜKÜMLERİNE GÖRE HUKUKÎ İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

24. ORTAK ALANLARA VE ORTAK ALANLARDAKİ KAPI, PENCERE, CAM, ZEMİN, TAVAN VE DUVARLARA, PANO, POSTA KUTUSU, MERDİVEN, MERDİVEN KORKULUĞU, ASANSÖR, KALDIRIM, KİLİTLİ KALDIRIM TAŞI, SPOR TESİSLERİNDEKİ DEMİRBAŞ EŞYA VE MALZEMEYE, PARK ALANLARINDAKİ AĞAÇ, ÇİCEK VE ÇİMLERE ZARAR VERİLMEMEDEN KULLANILACAKTIR. AKSİ HALDE, ZARARIN GİDERİLMESİ İÇİN YAPILAN MASRAFLAR VE FERİLERİ ZARAR VEREN KİŞİ VEYA VELAYET VEYE VESAYET HAKKI SAHİBİNDEN TAHSİL EDİLECEKTİR. ÖDEMEDEN KAÇINANANLAR HAKKINDA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU’NUN GENEL HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE HUKUKÎ İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

25. SÜS HAVUZLARINA VE ORTAK ALANLARA HER NEVİ ÇÖP VE CİSİM ATILMASINDAN KAÇINILACAK, ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR BU TÜR DAVRANIŞLARDAN KAÇINMALARI KONUSUNDA UYARILACAK VE GEREKLİ TEDBİRLER EBEVEYNLERİ TARAFINDAN ALINACAKTIR. YAZILI VEYA SÖZLÜ İHTARA RAĞMEN BU DAVRANIŞLARDA ISRAR EDEN KİŞİLER İLE VELAYET VE VESAYET HAKKI SAHİPLERİ HAKKINDA HUKUKÎ İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

26. 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 25. MADDESİ UYARINCA KAT MALİKLERİNDEN BİRİ BU KANUN’A, YÖNETİM PLANI’NA, SİTE GENEL KURUL KARARLARINA VE İŞBU METİNDE İFADE EDİLEN KURALLARA GÖRE KENDİSİNE DÜŞEN BORÇLARI VE YÜKÜMLERİ YERİNE GETİRMEMEK SURETİYLE DİĞER KAT MALİKLERİNİN HAKLARINI, ONLAR İÇİN ÇEKİLMEZ HALE GELECEK DERECEDE İHLÂL EDERSE, ONLAR, O KAT MALİKİNİN MÜSTAKİL BÖLÜMÜ ÜZERİNDEKİ MÜLKİYET HAKKININ KENDİLERİNE DEVREDİLMESİNİ SULH HUKUK MAHKEMESİNDEN TALEP ETME HAKKINA SAHİPTİRLER.

BU GİBİ BİR KAT MALİKİ HAKKINDA, BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN MÜLKİYETİNİN HÜKME EN YAKIN TARİHTEKİ DEĞERİ O KAT MALİKİNE ÖDENEREK BU MÜLKİYETİN DİĞER KAT MALİKLERİNE, ARSA PAYLARI ORANINDA DEVREDİLMESİ İÇİN DAVANIN AÇILMASI, AKSİ KARARLAŞTIRILMIŞ OLMADIKÇA, DİĞER KAT MALİKLERİNİN SAYI VE ARSA PAYI ÇOĞUNLUĞUYLA KARAR VERMESİNE BAĞLIDIR. BU KARARA RAĞMEN KAT MALİKLERİNDEN BİR KISMI BU DAVAYI AÇMAK İSTEMEZSE, DAVAYI ÖTEKİ KAT MALİKLERİ AÇAR VE HÂKİM HÜKÜM VERMEDEN ÖNCE DEVİR BEDELİNİN İLERİDE HAK SAHİBİNE ÖDENMEK ÜZERE BANKADA ÜÇER AYLIK VADELİ HESABA YATIRILMASI VE MAKBUZUNUN İBRAZI İÇİN DAVACILARA RESEN BELİRLEYECEĞİ UYGUN BİR SÜRE VERİR. DEVİR BEDELİNİN SÜRESİ İÇİNDE YATIRILDIĞINA İLİŞKİN BELGE İBRAZ EDİLDİĞİNDE VE DAVANIN KABULÜ HALİNDE HÂKİM, DAVALININ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNÜN MÜLKİYETİNİN DAVAYI AÇMIŞ OLAN KAT MALİKLERİNE ARSA PAYLARI ORANINDA DEVREDİLMESİNE VE DEVİR BEDELİNİN İŞLEMİŞ FAİZİYLE BİRLİKTE DAVALIYA ÖDENMESİNE KARAR VERİR.

ORTAK GİDERLERDEN VE AVANSTAN KENDİNE DÜŞEN BORÇLARI ÖDEMEDİĞİ İÇİN HAKKINDA İKİ TAKVİM YILI İÇİNDE ÜÇ DEFA İCRA VEYA DAVA TAKİBİ YAPILMASINA SEBEP OLUNMASI; ANAGAYRİMENKULÜN BULUNDUĞU YERİN SULH HAKİMİ TARAFINDAN VERİLEN EMRE RAĞMEN, 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NDA YAZILI BORÇ VE YÜKÜMLERİ YERİNE GETİRMEMEK SURETİYLE ÖTEKİ KAT MALİKLERİNİN HAKLARINI İHLÂL ETMEKTE DEVAMLI OLARAK BİR YIL ISRAR EDİLMESİ; KENDİ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNÜ RANDEVU EVİ VEYA KUMARHANE VEYA BENZERİ YER OLARAK KULLANMAK SURETİYLE AHLÂK VE ÂDABA AYKIRI HAREKETTE BULUNMASI DURUMLARINDA “ÇEKİLMEZLİK KRİTERİ”NİN GERÇEKLEŞTİĞİ FARZ EDİLMEKTEDİR.

DAVA HAKKI, DEVİR KONUSUNDA KAT MALİKLERİNCE ALINAN DAVA AÇMA KARARININ ÖĞRENİLMESİ TARİHİNDEN BAŞLAYARAK ALTI AY VE HER HALDE DAVA HAKKININ DOĞUMUNDAN BAŞLAYARAK BEŞ YIL İÇİNDE KULLANILMAZSA VEYA DAVA SEBEBİ ORTADAN KALKMIŞSA DÜŞMEKTEDİR.

27. KAT MÜLKİYETİNE DAYALI ORTAK YAŞAM, TÜM SİTE SAKİNLERİNİN DÜRÜSTLÜK VE İYİNİYET KURALLARI ÇERÇEVESİNDE HAKLARINI KULLANMALARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELERİ, DİĞERLERİNİN HAKLARINA SAYGI GÖTERMELERİ VE ONLARIN HAKLARINI İHLÂL EDECEK TAVIR VE DAVRANIŞLARDAN KAÇINMALARI İLE MÜMKÜNDÜR. SİTEMİZDE HUZUR VE SÜKÛNUN SAĞLANMASI, BARIŞ VE İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE ORTAK YAŞAM ORTAMININ TESİS EDİLMESİ İÇİN YUKARIDA YAZILI KURALLARA TÜM SİTE SAKİNLERİNİN UYMALARI ÖNEMLE VE SAYGIYLA RİCA OLUNUR.

                                                                                                          SİTE YÖNETİM KURULU